Dukenburg verrijkt!
Misschien heb je er al iets van gehoord? Een verrijkingsklas voor alle zeven scholen van stadsdeel Dukenburg! Wij zijn trots, want hiermee is een lang gekoesterde wens uitgekomen.
Bovendien draagt het bij aan onze missie: “Geen leerling stadsdeel Dukenburg uit!”
Marleen van Uden, namens de werkgroep Dukenburg Verrijkt:
Ieder kind verdient de aandacht die hij/zij nodig heeft. Zo ook de leerlingen op de verschillende Dukenburgse scholen. Daar vallen natuurlijk ook de leerlingen onder die meer aankunnen.
Al enige jaren doet iedere school zijn best om voor deze leerlingen een goed aanbod te verzorgen.
Binnen de groep, op de eigen school, lukt dat al best aardig. Echter is het voor deze, meerbegaafde leerlingen ook heel belangrijk en goed dat ze met ontwikkelingsgelijken in contact komen. Zo kunnen ze samenwerken en ‘levelen’ op hun niveau, en (misschien nog wel belangrijker) zo kunnen ze leren om te leren! Want doorzetten, het nog een keer proberen als het niet lukt, fouten mogen maken, is voor deze kinderen niet vanzelfsprekend. Dat vinden ze vaak zelfs heel erg lastig.
Daarom hebben wij op stadsdeelniveau de handen ineen geslagen en samen met het samenwerkingsverband naar een oplossing gezocht voor het organiseren van een passend onderwijsaanbod voor deze leerlingen. En dat is gelukt, één verrijkingsklas voor leerlingen uit gr. 5 t/m 7 van de scholen van Dukenburg!
De leerlingen komen 2 x 10 bijeenkomsten per jaar bij elkaar om, onder begeleiding van Ingeborg Veldman (specialist hoogbegaafdheid), te werken aan uitdagende opdrachten en om hun vaardigheden te versterken.
De leerlingen zijn enthousiast en wij ook!
Ingeborg Veldman (leerkracht verrijkingsgroep) vertelt:
“De eerste keer wat onwennig, de kat uit de boom kijkend komen ze binnen, kinderen van verschillende scholen uit Dukenburg. We beginnen met een kennismakingsspel, ze komen wat los en gaan daarna verder met een opdracht die iets vraagt van je out of the box denken; een probleem oplossen op een creatieve manier! En we eindigen met een keuzeopdracht, dat kan zijn een denkspel, een kleurplaat (lekker relaxen en je hoofd leeg maken), bouwen met technisch lego of een puzzelwerkblad. Ze klitten nog wat bij elkaar met kinderen van de eigen school, maar er is al meer een “wij” gevoel. In de loop van de tijd vinden de kinderen elkaar steeds meer, maken ze opdrachten met iemand van een andere school en spreken ze af om eventueel na school ook iets samen te gaan doen. Ze hebben elkaar gevonden! Precies één van de doelstellingen van de verrijkingsgroep, het ontmoeten van gelijkgestemden. Ze delen diepere gevoelens tijdens een filosofieles of gaan helemaal op in de creatieve oplossing die ze samen bedenken rondom een opdracht. Aan het einde iets voor jezelf doen of juist even samen met iemand iets ondernemen als keuze blijft fijn. Je ziet hier duidelijk de individuele keuze van elk kind. Ze komen elke week weer vol enthousiasme terug om elkaar te zien en nieuwe uitdagingen aan te gaan!”.
Ervaringen van een paar leerlingen:
De verrijkingsklas is heel erg leuk. Vooral omdat we andere dingen leren dan in de klas en we echt begeleiding krijgen. De opdrachten die de juf bedenkt zijn erg leuk, vooral omdat we zelf op zoek gaan naar creatieve oplossingen en deze dan ook mogen uitvoeren.
De opdrachten mogen nog wel wat moeilijker of er mogen meerdere problemen inzitten, die je iedere keer stap voor stap moet oplossen.
Wat we leren? Je leert er hoe je om moet gaan met een uitdaging.
Je leert zelf oplossingen bedenken voor problemen. Ook leren we dingen over hoe gedachtes werken en kijken we naar de filosofische kant van dingen in plaats van alleen de feitjes.
Wij streven ernaar deze mooie voorziening structureel voort te kunnen zetten in Dukenburg!😊
Basisscholen Prins Maurits, de Nutsschool, Montessorischool Dukenburg, de Prins Clausschool, de Aldenhove, de Meiboom, de Dukendonck en Stromenland Nijmegen.